Aylesbury Vale Crematorium

  • Location

    Aylesbury

  • Client

    Westerleigh Group Ltd

  • Value

    £3.5m

  • Completion

    2017

A tranquil haven on the edge of Aylesbury.

An innovatively designed crematorium and peaceful landscape to serve Aylesbury Vale.

The crematorium is designed to conserve energy and to limit the impact of the building and its operations on the surrounding countryside and lake.

The sustainable circular building is designed internally to ensure the spaces function in an appropriate manner. Public areas of the building are clearly separated from the administrative areas. A one-way-flow of people through the building ensures ceremonies are conducted privately.

The chapel has been designed with curved glazing that faces north east. This orientation allows for views of the lake through a screen of trees and reduces glare. Additional light is received from a continuous glazed roof light.

The atmosphere created by this unique building allows for families to grieve in peaceful surroundings and within sensitively landscaped gardens.