Everton Football Club Regeneration

Urban regeneration within a World Heritage Site

Overview: 130,000m2 of residential + 35,000m2 retail + 25,000m2 commercial + 8,400m2 live-work + 7,500m2 for hotel use.

Stride Treglown was appointed to undertake a feasibility study to help understand the possible regeneration potential of the surrounding area to support the planning application for the Club’s new stadium at Bramley Moore Dock in Liverpool.

Everton Football Club was searching for a suitable site for its new home within the city of Liverpool for several years. The existing ground at Goodison Park has reached its full potential in terms of capacity, due in large part to its tightly constrained boundaries and surrounding residential streets. The Club chose Bramley Moore Dock at the northern end of Liverpool docks as its preferred location to deliver a larger capacity stadium with good access to sustainable transport links.

Bramley Moore Dock is located within the Liverpool Waters site area – a 30 year vision for the Mersey Waters Enterprise Zone promoted by Peel Group. Liverpool Waters, when delivered, will generate approximately 1.7 million square metres of floorspace for a mix of residential, employment and leisure uses. Everton Football Club has reached a deal with both Peel Group and Liverpool City Council to create its new home on Liverpool’s waterfront.

The study area is located at the northern end of the Liverpool Mercantile City World Heritage Site. While only Bramley Moore Dock, Nelson Dock and a small part of the study area fell within the WHS designation, the remainder of the study area lay within the WHS Buffer Zone, where our new development must still be sympathetic to the objectives of the WHS. This part of the city was once a thriving hub of dock activity. Liverpool was once one of the largest and busiest docks in the world. However, activity in the area has been in steady decline as Liverpool’s dominance in shipping diminished.

Our approach was to maximise the retention, reuse and refurbishment of as much of the existing older building stock across the site as possible, while creating landscaped parks and connections along the routes of the long-since removed industrial railway lines. The street structure opens up views towards the River Mersey and Car parking is to be kept off-street to help promote pedestrian and cycling safe environments, while also helping to keep the streets clear on event days at the stadium.

The new stadium will help to act as a catalyst for regeneration, both in its own right, and as the northern bookend of the Liverpool Waters. While the stadium will become an iconic feature of the city’s famous skyline, it has the potential to inspire and support the creation of a distinctive and attractive place in which to live, work and relax.

Our proposals have demonstrated that a new sustainable community can be created in the area adjacent to the stadium providing: 130,000m2 of residential; 35,000m2 retail; 25,000m2 commercial; 8,400m2 live-work; and 7,500m2 for hotel use.