Barton Peveril College Refurbishment

  • Location

    Eastleigh, Hampshire

  • Client

    Barton Peveril College

  • Completion

    2017

A vibrant renovation to one of the UK’s largest sixth form colleges.

Barton Peveril College accommodates more than 3,000 full-time students at its main campus in Eastleigh, South Hampshire. Since 2010 they have made a significant investment in teaching spaces, resulting in a 24% increase in student numbers.

Following the success of these facilities, the college wanted to bring its social, study and dining spaces up to the same standard.

The initial brief asked us to provide a feasibility study of Barton Peveril College’s catering offer and social space. The results were:

  • Improve efficiency and capacity of social spaces
  • Provide social spaces that chime with a modern student work ethic
  • Increase lettable opportunities across the campus.

Following the study, the college decided to renovate and expand the existing Student Centre, commercial kitchen and ground floor office of the Mountbatten building. They also wanted to convert the existing fitness suite within the Rose building into a vibrant café and social space.

Our Solent office managed the tender process and appointed specialists for MEP services, acoustics, catering design and FF&E.

Following post-tender novation to the main contractor, Ascia Construction, we worked with the sub-contractors, catering and FF&E fit-out contractors to integrate a specialist design and then monitor its co-ordination. The constraints of the academic calendar drove an extremely fast-track refurbishment programme of just 13 weeks on-site.

The working relationship between the three contractors was praised by the client, along with the detailed design process driven by our Solent team to develop an exciting, attractive and durable solution for the College and its students.

This was particularly relevant to the layout of zones within the Social Space. The demand for food at busy periods can now be handled far more smoothly, while the specification of finishes means the furniture can withstand constant use by large numbers.