Temple Point

  • Location

    Bristol

  • Client

    Legal and General

  • Value

    £6m

  • Completion

    2018

  • BREEAM Rating

    Very Good

  • Shortlisted

    Refurbished / Recycled Workplace (South of England & South Wales)

    BCO Awards 2019

A bold and spacious reception extension, alongside extensive internal and external refurbishment, transforms 1970’s office building.

Stride Treglown worked with a previously consented planning application to refurbish the existing Temple Point building adjacent to Temple Meads and the proposed Engine Shed 2 site.

Our client’s brief was to review the consented proposals and develop an enhanced design to emphasize the new reception extension and increase the building’s presence within the surrounding context.

A revised planning application was approved for an enlarged reception extension and further modification to the external envelope design, to refresh the look of the building and tie the new extension into the existing.

Curtain walling wraps around a double height reception pavilion and onto the existing primary building elevation with projecting eaves giving definition at reception roof level. A louvered colonnade demarcates the route around the reception building and also helps to mediate between the scale of the reception and the entrance itself.

We also designed the distinctive reception interior scheme which incorporates a four meter high water cut bronze screen, bespoke reception desk and bronze clad panelled wall.

Stride Treglown was novated to work with the successful tendering contractor, Midas, during the construction phase, and also provided a separate team to act as Technical Adviser to Legal & General during this phase.

One of the occupying tenants remained in the building during the refurbishment. This was managed successfully by Stride Treglown and Midas through the production of detailed phasing plans and the design and coordination of temporary facilities. This allowed the tenant to continue using the building whilst the works proceeded and then move into the completed floors to free up the occupied floors for refurbishment.